HEDDY LAMARR


Filla d'un banquer i una pianista d'origen jueu, Heddy Lamarr va néixer sota el nom de Hedwig Eva Maria Kiesler el 9 de novembre de 1914, a Viena (Àustria). Des de petita va destacar per la seva intel ligència i va ser considerada pels seus professors com una superdotada. Va començar amb 16 anys els seus estudis d'enginyeria, però al cap de tres anys, el 1931, abandona l'enginyeria atreta per la seva vena artística i comença a treballar en el teatre berlinès amb el llegendari director Max Reinhardt.
Així, Heddy inicia la seva carrera cinematogràfica, i aviat serà mundialment famosa per la seqüència de la pel.lícula comercial Èxtasi en la qual per espai de deu minuts apareix completament nua, primer a la vora d'un llac i després corrent per la campanya txeca. Per aquesta escena es la coneixeria com la primera dona en la Història que aparegués nua en una pel.lícula comercial.



Atret per la pel.lícula, el magnat Friedrich 'Fritz' Mandl arregla amb els seus pares un matrimoni de conveniència i és promesa en matrimoni en contra de la seva voluntat. Hedy qualificar posteriorment aquesta època com d'autèntica esclavitud.

Fritz, el seu marit, que havia subministrat armes i municions a les tropes de Mussolini durant l'ocupació de Abissínia (avui Etiòpia). Després de casar-se, va intentar infructuosament fer-se amb totes les còpies existents de la pel.lícula en que la seva esposa apareixia nua. Molt gelós, obligava a acompanyar a la seva esposa en tots els sopars i viatges de negocis. Va ser tancada a casa i sotmesa a un estricte control. Heddy va haver d'abandonar la seva incipient carrera cinematogràfica i qualsevol altre tipus d'activitat que no fos el de simple comparsa de Fritz. Ella explica que només podia banyar-se o despullar-se quan el seu marit estava al seu costat, aguaitant.
Ella va aprofitar la seva solitud per continuar els seus estudis d'enginyeria i utilitzar el seu enginy per sostreure als clients i proveïdors del seu marit els detalls de la tecnologia armamentística de la seva època. Aquests coneixements van ser cedits per l'actriu a les autoritats d'EE. UU. anys més tard; igualment algunes reunions li van servir de guia per idear i patentar, en els anys 1940, la tècnica de commutació de freqüències que li tornaria notorietat en els últims anys de la seva vida.
Durant la seva enclaustrament, manté una relació sentimental amb la seva assistenta. Aquesta relació li va permetre obtenir l'ajuda necessària per escapar. En una rocambolesca història d'amor, Heddy aconsegueix la infraestructura necessària per preparar un complet pla de fuga i escapar per sempre de les urpes del seu marit. Escapant per una finestra del bany d'un restaurant, fuig en automòbil fins a París (França), sent seguida de prop pels guardaespatlles del seu marit.
Ja a París, aconsegueix viatjar més tranquil.lament a Londres (Anglaterra). Però no se sent segura. Finalment i gràcies a la seva fama, pot viatjar a Hollywood (EUA), on seria protegida per Louis B. Mayer, (De la Metro Goldwyn Mayer) que a més de protecció, li donaria un nou nom inspirat en l'actriu Barbara La Marr, antiga amant de Louis morta en tràgiques circumstàncies.


Així va renéixer com Heddy Lamarr i recomençar de nou la seva vida com a actriu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada