GUIA DE LECTURA DE LA DIVINA COMEDIA DE DANTE ALIGHIERI

("Infern", cants I al VIII, incl.)


CANT I VERSOS ARGUMENT DE LA HISTÒRIA, INTERPRETACIÓ.


1"A meitat del camí de la vida ..."En 1300 Dante tenia 35 anys, edat que en aquella època es considerava la meitat de la vida.


2 Dante, en una selva fosca a meitat de la vida. Servei, pecat, confusió, ignorància .. La selva és un paisatge recurrent en la literatura cavalleresca medieval. Un paisatge ple de perills).

13 Al peu d'una muntanyaVida virtuosa, símbol de la salvació.


.30-43 Dant inicia l'ascensió a l'alba d'un dia primaveralL'acció comença la nit del Dj-veus al Divendres Sant de la primavera de 1300 (7-8 d'abril). Es creia que el món va ser creat i després salvat per Jesús amb la seva mort a la primavera. És també l'època anual del començament ment del cicle astrològic, quan el Sol entra en la constel lació de Àries.


31 Les bèsties: unça (lleopard), lleó, lloba, Al·legoria de tres dels pecats capitals: luxúria, supèrbia i cobdícia respectivament.


58 i ss. Dant fuig acovardit.
64 Dant troba a Virgili. Diàleg entre ambdós.Poeta romà nascut a Màntua i autor de l'Eneida. Dante el va considerar el seu mestre literari i exemple de la saviesa humana. Virgili representa el saber filosòfic i Lapartida racional de l'ànima mentre que Dante representa la part dels sentits i les apetències humanes. Els dos personatges representen el desdoblament innat de l'ésser humà.


102"El Lebrel ..."Símbol enigmàtic. Es tracta d'una figura messiànica, venint de Déu, que vindrà per salvar a Itàlia dels seus mals. Un nou Papa que acabi amb la corrupció de l'església ...? ¿L'emperador, que unifiqui tota Itàlia ...?


107-109 Lusió de Virgili a Camila, Torn, Euríalo i NisoPersonatges de l'Eneida.
111 Al·lusió al Envejós Llucifer, l'envejós per antonomàsia.


112 i ss.Virgili ordena a Dante que li segueixi per un altre camí.


122"Allà hi ha una ànima"Virgili al·ludeix per primera vegada a Beatriu, estimada de Dante ja morta.


125"Ja que jo a les seves lleis vaig ser rebel ..."Virgili declara a Dante que el guiarà per l'Infern i el Purgatori, però no pel Paradís (ho farà Beatriz) per haver viscut en temps pagans abans de Crist.


130 Dante es mostra decidit a seguir Virgili cap al cel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada